Üst Menü

10 Kasım 2016 Perşembe

Japonya'da Yemek Kültürü





Japon Mutfağı genelde  çin  mutfağı ile karıştırılır . oysaki Japon mutfağında izlerin yiyemediği tarzdan yiyecekler yoktur. Türk damak tadına göre  daha duru çorbalar ve  yağsız yemeklerdir ancak
bir ülkeyi daha iyi tanıyabilmek için yemek  kültürünü araştırmak yemeklerinin sunumu yiyiş tarzı ve lezzetlerinin tadına baklam gerekir . Japon mutfağı  dendiğinde aklımıza hemen sushi gelir ancak sadece sushi yoktur,tempura,sukiyaki,udon,okonomiyaki,soba,ramen vb . yemek çeşitleri listelerinde yer almaktadır ...
Japon mutfağının temel yiyeceği  piriçtir, bizlerde ekmeğin yerini  japonlarda  pirinç almaktadır . Japonya'da aşırı baharatlı ,tuzlu,tatlı ve yağlı yiyecekler bulamazsınız, hiç bir japonun yemeğine tuz ekelerken  göremezsniz bunun yerine  soyasosu kullanırlar ..

Japonya Seyahatınız da konaklama yapabileceğiniz otellerin listesini görmek için tıklayınız 




Pirinç Pilavı (Gohan)
Öğle ve akşam yemeklerinde yan yemek , sabah kahvaltısında ise çiğ yumurta ve soya sosu, natto veya diğer soslar ile karıştırılarak ana yemek yenir . Japon pilavı yağ,tuz veya diğer tatlandırıcılar konulmadan sadece haşlanır genelde yemeğin yanında veya sonunda  servis edilir ...







Miso Çorbası
Miso çorbası sabah, öğlen ve akşam yemeklerinde yan yemek olarak gelir. Miso adı verilen, ezilmiş soya fasulyesi macununun sıcak su ile karıştırılması ile hazırlanır. İstenirse içine nori, yeşil soğan gibi tatlandırıcılar da konulabilir.





Sushi
Sushi birçok kişinin düşündüğünün aksine “çiğ balık” değil sushi sirkesi ile hazırlanmış sushi pilavı yemekleridir. Ve birçok değişik sushi çeşitleri mevcuttur.




Sashimi
Sahimi çeşitli çiğ balıklardan hazırlanan bir yemektir, doğru ve taze balık ile hazırlanmış ise tadına doyum olmaz. Genelde soya sosu ve wasabi (yaban turpundan yapılan çok ama çok acı bir çeşit macunsu tat verici) karıştırılıp bu karışımın içine batırılarak yenir.



Onigiri
Onigiri için Japon sandviçi ifadesini kullanırsam sanırım yanılmış olmam. Etrafı nori (kurutulmuş yosun) ile kaplı sushi pilavından yapılan ve ortasında umeboshi (turşusu yapılmış Japon eriği), karides, tavuk, ton balığı, somon balığı vb. bulunan oldukça popüler bir yiyecektir.







Domburi
Üzerinde tempura (tendon), dana eti (gyudon), yumurta ve tavuk (oyakodon), tonkatsu (katsudon) gibi yiyecekler bulunan ve büyükçe bir kase ile servis yapılan bir yemek çeşididir.







Kare Raisu
Köri sosu ile yapılan içinde tavuk, havuç, patates olan ve istenirse üzerine tonkatsu vb konularak da yenilen bir yemektir. Köri orijin olarak Hindistan’dan gelmedir fakat, yüz yıldan fazladır Japon mutfağında kullanılmaktadır.



Okonomiyaki
Bu yemeğe ise un, lahana, et, deniz mahsulleri ile hazırlanan bir tür Japon pizzası diyebiliriz. Restoranlarda genelde size hamurunu ve malzemelerini ayrı ayrı getirirler, ve siz masada bulunan ızgara üzerinde kendi keyfinize göre karıştırıp hazırlar ve yersiniz. Eğer Japonya’da Kansai bölgesine giderseniz mutlaka bir okonomiyakiciye uğramanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Gyoza
Gyoza bizim mantımıza çok benzer. İçerisinde bol sarımsak, çeşitli sebzeler ve et karışımından bir malzeme bulunan hamurun ızgarada kızartılması ile yapılır. Gyoza da Japonya’ya Çinden gelmiş yemektir.





Sukiyaki
Sukiyaki masa üzerine bir ısıtıcı, onun üzerine de kaynar su ile dolu bir tencere koyarak servis yapılır. Malzemeler (ince kesilmiş et, çeşitli sebzeler, mantarlar ve tofu) çiğ olarak gelir. Yiyecek kişiler bu malzemeleri masadaki kaynar suya batırıp ısıtır ve ellerinde bulunan içinde çiğ yumurta olan kaseler batırarak yerler.

www.tatilfikri.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder